Om rullestolbasket...

Rullestolbasket ble opprinnelig utviklet av veteraner fra 2. verdenskrig i USA i 1945/1946. På samme tid utviklet Sir Ludwig Guttmann en lignende sport kalt rullestol netball ved Spinal Rehabilitation Hospital i Stoke Mandeville, England, som virkemiddel ved rehabiliteringen av krigsveteraner. Da det amerikanske rullestolbasketlaget Pan Am Jets for første gang konkurrerte i International Stoke Mandeville Games i 1955, var det ingen plater bak kurvene fordi den tilsvarende britiske sporten var netball. Dette ble endret i de følgende lekene. Siden da har sporten utviklet seg over hele verden, og ble introdusert i det Paralympiske programmet i Roma i 1960.

Sporten er en av de mest populære i Paralympics, og er utviklet for utøvere med fysiske funksjonsnedsettelser som hindrer dem i å løpe, hoppe og rotere. Rullestolbasket er åpen for både kvinner og menn, og spilles med to lag med 5 spillere hver. Avhengig av hver enkelt spillers funksjonsnivå gis de poeng fra 0,5 (størst handikap) til 4,5 (minst handikap). Fem spillere av et lag på opptil 12 er på banen til enhver tid, og lagets totale poengsum på banen kan ikke overstige 14. Målet for hvert lag er å score i motstanderens kurv, og å hindre motstanderen i å få kontroll over ballen og score i sin kurv. Banens mål og høyden på kurvene er de samme som i annen basket. Rullestolbasket reguleres av The International Wheelchair Basketball Federation (IWBF), og spilles i 2008 av utøvere i ca 80 land.

I Norge har rullestolbasket eksistert siden etableringen av Oslo Basketballklubb i 1978. Trondheim Basketballklubb ble stiftet i 1983, og siden har det kommet flere klubber i landet.

Rullestolbasket gir utøverne trening i å mestre rullestolen ved høy fart, manøvrere i krevende situasjoner og ikke minst i å håndtere en ball samtidig som rullestolen skal kjøres dit en ønsker. Med andre ord gir rullestolbasket mestring i ferdigheter som er viktige i dagliglivet for alle rullestolbrukere. Rullestolbasket er en bidragsyter til at rullestolbrukere har mulighet til å delta i samfunnet på lik linje med alle andre.

Rullestolbasket er en velegnet for integrering mellom mennesker med fysiske funksjonsnedsettelser og andre. En utøver uten funksjonsnedsettelse kan sette seg i en basketrullestol og spille rullestolbasket på lik linje og på samme lag som de med funksjonsnedsettelser. Da er det de med mest trening i å kjøre rullestol, dvs de funksjonshemmede, som har høyest funksjonsnivå. Denne formen for ”motsatt integrering” har vært utbredt innen rullestolbasket i Norge, da flere lag har slitt med å få et tilstrekkelig antall funksjonshemmede spillere.